Kábel CYKY-O 3×1,5

(1 recenzia zákazníka)

CYKY-O 3×1,5 (označovaný aj CYKY 3×1,5 A) je elektroinštalačný kábel určený na pevné uloženie. Skladá sa z hnedého, čierneho a sivého vodiča a používa sa na prepájanie vypínačov č.6 a 7 alebo vo svetelných obvodoch.

CYKY O 3x1,5 (označovaný aj CYKY 3×1,5 A) je elektroinštalačný kábel určený na pevné uloženie. 

Ide o silový kábel na silnoprúdové 230 V a 400 V rozvody. Skladá sa z 3 plných medených vodičov s prierezom 1,5 mm2 označených farbami: hnedá, čierna, sivá – neobsahuje teda neutrálny vodič (modrý – nulák) a ochranný vodič (žltozelený). 

Kábel CYKY O 3×1,5 sa teda používa na vzájomné prepojenie vypínačov č. 6, keď potrebujete ovládať osvetlenie z 2 miest, prípadne na prepojenie vypínačov č. 6 a č. 7, keď potrebujete ovládať osvetlenie z 3 a viacerých miest. Takisto ho môžete použiť na svetelné rozvody – napojenie vypínača cez odbočnú montážnu krabicu. Ide však o starší spôsob zapojenia, v súčasnosti sa väčšinou používa zapojenie vypínača priamo privedením 2 káblov CYKY-J (prívod + vývod k svietidlu). Miesto má aj v rôznych ovládacích obvodoch. 

CYKY-O 3×1,5 pod omietku aj do zeme

Kábel CYKY 3Ox1,5 môžete uložiť pod omietku, ale aj do chráničky či káblového žľabu. Je odolný voči šíreniu plameňa, takže ho môžete nainštalovať aj priamo na drevo alebo do dreva (v tom prípade je však lepšie ho umiestniť do chráničky).

CYKY O 3×1,5 sa okrem samotných vodičov a ich izolácie skladá z gumovej výplne a vonkajšej čiernej PVC izolácie. Izolácia je odolná voči UV žiareniu a kábel teda môžete uložiť aj do exteriéru.

Max. prúdová zaťažiteľnosť pre kábel CYKY O 3×1,5 môže byť za určitých podmienok až 18,5 A na vzduchu a 28 A v zemi. Všetko závisí od uloženia (pod omietkou, v chráničke, na povrchu) a od okolitej teploty. Často sa používa 10 A istič, no presný typ ističa by mal určiť odborník.

Podľa starého značenia CYKY 3Ax1,5

Priemer kábla CYKY-O 3×1,5 je 7 mm, min. polomer ohybu je 42 mm. Menovité napätie vodičov by nemalo presiahnuť 450/750 V.

Cena kábla CYKY O 3x1,5 sa pohybuje okolo 1,05 €/m. Podľa starého značenia sa označoval ako CYKY 3Ax1,5 alebo CYKY 3×1,5 A.

bežne používané istenie

10 A

maximálne napätie

450/750 V

max. zaťaženie na vzduchu

18,5 A

maximálne zaťaženie v zemi

28 A

minimálny polomer ohybu

42 mm

najčastejšie použitie

osvetlenie

priemer

7 mm

prierez vodičov

1,5 mm2

uloženie

pod omietku, do zeme, do lišty, do chráničky, do sádrokartónu, na drevo, do dreva

materiál vodičov

meď

1 recenzia k Kábel CYKY-O 3×1,5

  1. Ana

    skoda ze neni napsiana cena

Pridať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore